Kreta, het grootste en meest bekende eiland

Kreta

Kreta, de grote broer van het eiland Kos, is de bakermat van verschillende beschavingen. Rond 6000 v. Chr. trekken inwijkelingen vanuit Anatolië Kreta binnen en stichten er rond 2000 v. Chr. de befaamde Minoïsche cultuur, genoemd naar de mythische koning Minos. Knossos wordt opgericht, een paleis zo uitgebreid dat het vergeleken wordt met een labyrint, dat bovendien beschikte over riolering. De teloorgang van de Minoïsche beschaving door natuurrampen zou aanleiding hebben kunnen geven tot de legende van Atlantis.

Kreta
Het eiland Kreta

Met de Minoërs was de toon gezet en volgde de ene grote beschaving de andere op: de Myceners verder er de baas in 1450 v. Chr., opgevolgd door de Doriërs. Uiteindelijk worden de Romeinen er de baas, waarna de Venetianen tijdens de kruistochten de fakkel overnemen van de Oost-Romeinen, de Byzantijnen dus. Zij worden op hun beurt weer verjaagd door de Ottomanen. Die zouden blijven tot 1898, toen Griekenland al bijna 70 jaar onafhankelijk was. Hierna wordt Kreta onafhankelijk, een autonoom prinsdom. De Kretenzers willen niet van onafhankelijkheid weten en in 1913 wordt Kreta eindelijk deel van Griekenland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Kreta een uitermate opstandige regio tegen de fascistische bezetting. Vele Kretenzers worden Partizaanse verzetsstrijders. De wraak van de Duitsers is enorm: hele dorpen worden uitgemoord. Tot de dag van vandaag bestaat hierdoor enige reserve tegenover Duitsers. Nederlandstaligen worden vaak hiermee verward, in dit geval is het handig toelichting te geven.

Heraklion: de hoofdstad van Kreta

Heraklion is de grootste stad op het eiland Kreta en tevens de hoofdstad van het eiland. Heraklion heeft ruim honderdvijfenzeventigduizend inwoners die verdeeld over een oppervlakte van meer dan 223 vierkante kilometer wonen. Het vrij hoge inwoneraantal brengt als nadeel met zich mee dat het verkeer in Heraklion druk is. Vooral de wegen rondom het centrum kunnen erg druk zijn. Als je Heraklion alleen maar passeert heb je daar amper last van, want dan rijd je over de snelweg die door de stad heen ligt.

Heraklion
Heraklion

Omdat Heraklion een echte stad is, is het een plek waar toeristen vooral overdag komen. Het aantal vakanties dat daadwerkelijk in Heraklion gevierd wordt is vrij beperkt. Strandhotels vind je niet in de stad, maar liggen in omringende plaatsen zoals Ammoudara. Wie tijdens een rondreis over Kreta toch een nachtje wil overnachten in Heraklion die kan wel kiezen uit een aantal comfortabele stadshotels.

Luchthavens op Kreta

Kreta heeft twee vliegvelden waar vluchten naar Kreta neerstrijken. Het merendeel van de Nederlandse toeristen zal landen op de luchthaven van Heraklion (iata code HER). Een klein deel zal op de luchthaven van Chania (iata code CHQ) landen. Luchthaven Heraklion ligt een stuk beter t.o.v. de diverse badplaatsen. Zo ligt luchthaven Chania op 175 km van Chersonissos en Heraklion op slechts 30 km.

Met meer dan vijf miljoen reizigers per jaar is vliegveld Heraklion stukken drukker dan die van Chania, waar per jaar maar zo’n anderhalf miljoen reizigers op reizen. Tijdens de maanden juni, juli en augustus is Heraklion te klein voor het aantal reizigers. De luchthaven is ouderwets en te klein. Daarbij is het logistieke proces ook niet optimaal geregeld, waardoor het in het hoogseizoen vaak een grote chaos is.

Klimaat op Kreta

Kreta heeft een warm mediterraan klimaat dat onder grote invloed staat van zijn ligging aan de Middellandse zee. De zomermaanden zijn hier warm en bijzonder droog. Het kwik ligt gemiddeld rond de 30 graden Celsius overdag. De plaatsen die aan de kust liggen zijn tijdens de warme zomerdagen gezegend met een verkoelende zeewind. De meer inlands gelegen plaatsen hebben dit niet waardoor het hier al snel een paar graden warmer aanvoelt. Tijdens de warmste dagen van het jaar kan het kwik hier gemakkelijk richting de 40 graden Celsius gaan. De wintermaanden zijn er een stuk koeler maar nog steeds aan de zachte kant. Tijdens de wintermaanden valt er de meeste neerslag op Kreta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *