Kos-Stad, oud en nieuw herenigd

 Kos-stad

Kos-stad, de hoofdstad van het Griekse eiland Kos, vakantiebestemming en de belangrijkste haven, ligt aan de noordoost kust. De stad is heropgebouwd na een zware aardbeving in 1933. In de stad zie je veel parken met bloemen, met palmen omzoomde lanen en fantastische zandstranden. Daarnaast zijn er nog belangrijke archeologische monumenten. De stad Kos dateert uit het jaar 366 voor Christus en is sindsdien ook de hoofdstad van het eiland Kos. In de haven komen cruiseschepen vanuit de hele wereld kennis maken met de schoonheid van het eiland Kos. De grote promenade in Kos-stad heeft begin 2005 een grote opknapbeurt gehad met nieuwe verlichting en decoratie. Op 27 september vindt er in de historische binnenstad van Kos een multicultureel festival plaats.

Mandraki haven van Kos
Mandraki haven van Kos

Kos-Stad heeft echt de gemoedelijke sfeer van een leuke en dorpse badplaats. Vooral door de vele bomen die Kos-Stad rijk is, waant je je hier in een waar vakantieparadijs. In Kos-Stad bevinden zich de meest bekende stranden van het eiland, namelijk het zand/kiezelstrand van Lambi en het kiezelstrand van Psalidi. Beide bieden naast een heerlijk strand ook diverse watersportactiviteiten. Verder beschikt deze badplaats over een zeer gezellig centrum met vele barretjes en taverns.

De plataan van Hippocrates

De plataan van Hippocrates is de eikenboom waaronder, volgens de legende, Hippocrates (beschouwd als de vader van de geneeskunde) zijn studenten geneeskunde leerde. De boom is een plataan met een diameter van ongeveer 12 meter. Dit maakt hem tot de grootse boom van die soort in Europa.

Plataan van Hippocrates
Plataan van Hippocrates
De plataan van Hippocrates staat op Platía Platanou voor het oude kasteel en naast de Gazi Hassan Moskee, in het centrum van Kos-stad. De boom die nu te bezichtigen is is “slechts” 500 jaar oud, maar kan waarschijnlijk een afstammeling zijn van de originele boom uit de tijd van Hippocrates, zo’n 2400 jaar geleden. Over de jaren is de boom uitgehold en sommige takken moeten ondersteund worden met ijzeren stellages.

In de zomer worden op deze locatie verschillende culturele festivals gehouden. Op vijf september, is het een gewoonte voor huisvrouwen om een oude en nieuwe lauwerkrans met bladeren van de plataan samen met andere planten mee te nemen naar de zee. De oude krans wordt in zee gegooid en de nieuwe (wat het begin van een nieuw jaar symboliseert) wordt aan de kust gelegd en overspoeld met veertig golven. De vrouwen keren dan terug naar de plataan van Hippocrates en klampen de boom vast. Ze hopen dan op kracht en een lang leven. In de tussentijd houden ze pannikins vast met zeewater en steentjes. In hun huis, hangen ze de lauwerkrans om een altaar en gebruiken ze het water om het regenwater mee te besproeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *