Het eiland Kos, voor ieder wat wils

Het eiland Kos

Kos behoort tot de Dodekanesos en is van deze eilandengroep het populairste eiland. Het is een vrij klein eiland dat zo’n 45 km lang is en gemiddeld zo’n 8 km breed. Eén van de belangrijkste kenmerken van Kos is dat het vrij vlak is en daardoor is fietsen de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire bezigheid. Kos-stad, de hoofdstad van het eiland heeft vele interessante bezienswaardigheden, waaronder een Johannieterkasteel, het Archeologisch Museum en de resten van een Romeinse villa.

Wanneer u op Kos verblijft en geïnteresseerd bent in de klassieke oudheid moet u beslist een bezoek brengen aan het Asklepieion, waar u de resten vindt van een antiek herstellingsoord met diverse tempels en baden. Zelf baden kunt u in de natuurlijke thermen van het eiland, die zich in het uiterste zuidoosten van het eiland bevinden. Langs de kust van Kos liggen prachtige zandstranden, waarvan vele de blauwe vlag dragen. Populaire badplaatsen beschikken over allerlei watersportvoorzieningen, (souvenir)winkels, bars en restaurants.

koseiland
Het eiland Kos

De hoofdstad van Kos

De plaats waar de huidige stad nu staat, was reeds bewoond sinds het 3e millennium voor Christus. In de 8e eeuw v. Chr. nam de stad deel aan de Dorische Hexapolis, een verbond waarin ook Cnidus, Halicarnassus, Lindos, Ialyssos en Kameiros aan deelnamen. Vier eeuwen later, in 366 voor christus introduceerden de Atheners de demoratie op het eiland en de stad zelf aanzienlijk werd uitgebreid. De grootste bloei ervoer Kos-stad tijdens de Romeinse periode, waar het in het jaar 53 de titel kreeg van vrije stad.

Kos stad plein
Het marktplein in Kos-stad

Na de val van het Byzantijnse Rijk kwam de stad in handen de republiek Venetie, die het dan weer doorverkocht aan de Johannieters. Zij bleven twee eeuwen tot de Turken het eiland in handen kregen. Kos zou deel blijven van het Ottomaanse Rijk tot 1911.

In 1933, toen het eiland in handen was van Italie, werd de stad getroffen door een aardbeving. Hierbij werd een groot deel van de binnenstad verwoest werd. Deze werd opnieuw gebouwd met hedendaagse gebouwen en brede geplaveide straten. Na de Tweede Wereldoorlog werd Kos samen met de andere eilanden van de Dodekanesos door Italië afgestaan aan het Koninkrijk Griekenland.

In 2011 werden de gemeenten in Griekenland herschikt. De voormalige gemeenten Irakleides en Dikaio werden deelgemeenten van de gemeente Kos, die sindsdien het hele eiland beslaat.

Het klimaat op Kos

Het eiland heeft een aangenaam Middellandse Zeeklimaat met warme zonnige zomers en relatief warme winters.  De hoogste temperaturen worden in de maanden juli en augustus gehaald met soms uitschieters rond de 40 graden. In mei, juni en september is het aangenaam warm en over het algemeen beter weer om activiteiten te ondernemen.

 

Zonsondergang op Kos
Zonsondergang op Kos

De maanden oktober en april bieden meestal voldoende warme dagen. S’ avonds kan het wat sneller afkoelen en ook langs het zwembad kan het wat koeler zijn, zeker als er wat wind staat. Raadzaam is om buiten de periode half juni tot half september iets mee te nemen voor het geval het wat frisser is ’s avonds. Op de website zonkalender.nl lees je exact wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie op Kos.

Het westelijk deel van het eiland

Het westelijke deel van, rondom Kefalas, is het stilste en meest vruchtbare deel van het eiland en een absolute aanrader. De natuur is ongerept, het leven heft hier zijn eigen tempo. Zelfs in het hoogseizoen is het op de goudgele stranden nog lekker rustig.

Kefalos ligt in het zuidelijk deel in het hart van een nog ongerept gebied tussen de zee en diverse bergen. Het staat bekend om magnifieke vergezichten, droomstranden, watersport- en vismogelijkheden. Hier loop je het risico dat je plotseling wordt omringd door een kudde geiten.

Paradiso Beach
Paradiso Beach

Er zijn diverse excursiemogelijkheden: ga eens naar de moderne Agios Mamaskapel. Op de meest zuidelijke punt rij over een smalle veldweg naar het zeer afgelegen maar zeer fraai gelegen Paradiso strand. Ook de tocht naar het pittoreske haventje van Limionas is aan te bevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *